top of page

Nepabeigtie teikumi

Skolēns mācās domāt, izprast neskaidro un savas domas izteikt vārdos, jautājot un atbildot uz jautājumiem. Jautāt ir svarīgi ikvienā vecumā, jo tādējādi mēs iepazīstam gan sevi, gan arī apkārtējo pasauli, cilvēkus mums apkārt un daudzveidīgos procesus.


Līdzīgi ir arī ar nepabeigtiem teikumiem, jo skolēnam, pirmkārt, ir jāsaprot vārda vai vārdu savienojuma nozīme, tad jāatrod saikne starp savām domām un jautājuma izpratni, beigās jāveido konteksts, kurā iekļaujas viņa idejas.


Man patīk maniem skolēniem uzdod jautājumu Kāpēc? un daru to vecākās klasēs tiešām diezgan bieži. Reiz viena devītās klases skolniece latviešu valodas stundā man pajautāja, kāpēc gan es uzdodu šo jautājumu atkal un atkal, viņi taču neesot vairs maziņi. Es atbildēju, ka man ir svarīgi, lai viņi aizdomājas, lai meklē likumsakarības, lai iztēlojas, lai ierauga to, ko ar aci nevar ieraudzīt tekstā, lai sajūt šo saikni ar nepateikto, lai meklē cēloņus un motīvus, balstoties uz pieejamo informāciju, savu pieredzi un iztēli.


Tā arī veidojas viedoklis, no citiem atšķirīgs un unikāls, nevis iekopēts no interneta plašajiem resursiem. Tā veidojas domājošs cilvēks, kas spēj pamatot savu izvēli, attieksmi vai pārliecību, balstoties uz iegūtām zināšanām un savu īpašo pieredzi.


Prezentācijā ir apkopoti 210 dažāda satura nepabeigtie teikumi, kuri ir viegli izmantojami gan uzsākot jauno mācību gadu, gan kādas tēmas beigās utml. Tie ir viegli pārveidojami vai papildināmi. Materiālu izmantoju pamatskolas klasēs.


Materiāls ir pieejams bez maksas un lejuplādējams šeit: https://failiem.lv/f/xh7trkt3n


Ceru, ka arī Jums noderēs!

Veiksmi un izturību jaunajā mācību gadā!

863 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page